D vitamini hangi besinlerde bulunur?
D vitamini, vücudumuzda kalsiyumu emmeye destek olması ve buna istinaden kemik gelişimini desteklemesi ile bilinmektedir. Bilhassa gelişme çağlarında olan kişiler, yeteri oranda D vitamini alabilirlerse daha çok boy atabilir ve daha kalıplı bir görüntü elde edebilirler. Bu yüzden D vitaminin alınması ve büyümenin yavaşlamaması, kemik dokusu üretimi açısından fazlası ile önemlidir.
D Vitamini Eksikliği
D vitamini eksikliği en oldukca kemiklerde hissedilir.Uzun zamanlı d vitamini eksikliği sonrasında kemikler zayıflamaya ve kırılganlaşmaya adım atar.İlerlemiş olan D vitamini eksikliğinde ise yetişkinler için Osteoporoz, çocuklarda ise Raşitizme neden olan bir hastalık ön planda yer alabilir. D vitamini yer edinen gıdaları bol miktarda tüketmek, siz değerli ziyaretçilerimizin bu aşamada ihtiyacı tam olarak karşılamanıza destek verir. Bununla birlikte güneş ışığı direkt D vitaminini bedenimize dahil eden bir etkendir. Güneşli bir günde bir tek 10 ila 15 dakika kadar güneş ışığı almak demek, günlük vücudunuzun yeteri kadar D vitaminini almasına destek olacaktır. Bununla birlikte D vitamini içeren gıdaları ne kadar sık tüketirseniz tüketin, günlük olarak alınmayan güneş siz değerli ziyaretçilerimizin tamamen fonksiyonlarını karşılamaya destek olmayacaktır.

D Vitamini Eksikliği Emareleri
Kısa süreli olan d vitamini eksikliklerinde pek fazla bir emare görülmemektedir.Fakat uzun soluklu d vitamini eksikliklerinde görülen hastalıklar.
Depresyon:Uzun soluklu d vitamini eksikliklerinde küçük çaplı hüzün ve üzüntü hali ve minik minik depresif hallere niçin olabilir.Kendinizi fena hissettiğinizde 10 dakika güneşe çıkıp temiz havayı ciğerlerinize çekip rahatlayabilirsiniz.
Kas Güçsüzlüğü ve Kasların Zayıflaması:D vitamini eksikliğinde vücudumuzun iskelet sistemini oluşturan kemiklerimizin zayıflamasına ve güçsüzleşmesine niçin olmaktadır.
Kemik Ağrıları:Güneşsiz geçen kış günlerinde d vitamini azaldığı için kemik ağrıları başlayabilir ve bu ağrılar halsizlik yapabilir bu durumda bi doktora danışabilirsiniz.
Baş Kısmının Terlemesi:Başın haddinden fazla terlemesi bebeklerde çocuklarda ve yetişkinlerde d vitamini eksikliğinin emareleri arasındadır.
Öteki emarelerde bunlardır:Kaslarda oluşan kramplar,halsizlik durumu, hafifçe eklem ağrıları, kilo nun yükselmesi, yüksek gerilim problemi, baş ağrıları, konsantrasyon olmada problemler mesana sorunları şeklinde birçok soruna niçin olmaktadır.
Hamilelerde D Vitamini Eksikliği
Hamilelik durumunda d vitamini eksikliği öteki tüm mineraller ve vitaminler şeklinde mühim derecede artar.Bu durumda hamileyken arada 10 15 dakika güneş ışığına çıkmak sonrada bir bardak su içmek hem d vitamini açısından iyidir hemde güneş çarpmasını önler.Hamilelerde d vitamini eksikliği var ise çocuğun kemik gelişimi negatif etkilenir ve kemikleri zayıf ve kuvvetsiz olur.
Ne Kadar D Vitamini Alınmalı?
Hususi bir sıhhat sorununuz bulunmuyorsa günlük D vitamini alım dozu aşağıdaki şekildedir.
Bebeklerde günlük d vitamini dozu
0-6 aylık: 10 mikrogram
7-12 aylık: 5 mikrogram
Çocuklarda günlük d vitamini dozu
1-3 yaş için: 15 mikrogram
4-8 yaş için: 15 mikrogram
9-70 yaş için: 15 mikrogram
70 yaş üstü için: 20 mikrogram
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde 15 mikrogram kadar alınmalıdır.
D vitaminin en tamamlanmamış görüldüğü coğrafyalar ise güneşin yer almadığı, yağışlı ve bulutlu alanlardır. Güneşte kalma sürenizi uzatarak D vitamini eksikliğini tekrardan ortadan kaldırabilmek sağlanabilmektedir. Bununla birlikte çeşitli cilt rahatsızlıklarının da önüne geçme durumu söz mevzusu olabilir. Cildinizin ne kadar büyük kısmı güneş görürse, o denli fazla maksimum D vitamini oranını vücudunuza dahil edebilirsiniz.
D Vitamini Deposu Olan Yiyecekler!
Maalesef ki günümüzde D vitamini barındıran besinlerin sayısı oldukca azca! Bu sebeple organik gıdalar haricinde, d vitamini takviyesinin vücuda yapılması gerekebilir. Bu yazımızda D vitamini deposu olan gıdalardan bahsedecek, siz değerli ziyaretçilerimizin mevzuya istinaden daha çok informasyon edinmesini sağlayacağız;
D vitamini eksikliğine iyi gelen yiyecekler
D vitamini nelerde var diyorsanız işte sıralaması
*Peynir
*Tereyağı
*Yağlı balıklar
*Ton balıkları
*Somon
*Uskumru
*İstiridye
*Balık yağı
*Yumurta
*Patates
Aşırı D Vitamini Almanın Zararları Nedir ?
- Akciğer ve kalp şeklinde yumuşak dokularda kalsiyumun fazladan birikmesi durumu.
- Zihin karışıklığına niçin olur
- Böbreklerde oluşan hasarlar.
- Böbrek taşına niçin olur.
Şeklinde gıdalar ile D vitamini eksikliklerine kati çözümler üretmek söz mevzusudur. Günümüzde birçok şahıs, hem de takviye gıda değerleri alarak vücudunda yer edinen D vitamini eksikliklerini karşılayabilmektedir. Bunun için en yakın sıhhat kuruluşuna gitmeli ve son testleri yaptırmalısınız. Daha sonrasında ise hekimlerin uygun göreceği vitaminlerin tertipli olarak kullanımı sağlanabilir ve vücudun istemiş olduğu D vitamini eksikliği tamamen kendisini ön plana çıkartabilir. Bu hizmet olanaklarından yararlanmak ve ek olarak tüm ihtiyacınız olan şeyleri karşılayabilmek adına derhal siz de bu yazımızda yer edinen detayları edinmekten geri kalmayın.
Toplayacak olursak d vitaminide eksikliğide her vitamin eksikliği şeklinde bazı hasarlara yol açmaktadır.D vitamininde bu kemiklerin zayıflaması ve kırılganlaşması şeklinde olmaktadır.Fazla vitamin almak her vitaminin fazlası şeklinde zararlıdır.Günde bir tek 10 dakika güneşe çıkarak vücudumuzun bu vitamini kolayca üretmesini sağlayabiliriz.

D Vitamini İçeren İlaçlar
- Alpha D3 0,25 mcg Kapsül
- Coledan Damla 15000 IU / ml 10 ml
- Devit-3 Damla 15 ml
- Devit-3 Ampul 1 ml
- Monovit D3 Damla 50000 IU / 15 ml
Her ilaç şeklinde bu ilaçlarıda uzman doktorlar olmadan kullanmayınız.Bunlar bir tek birer bilgidir tavsiye değildir.